Viikko sitten lauantaina olimme Evolla mieheni ja koiran kanssa iltapäivän retkeilemässä. Säät suosi vähän liiankin hyvin ja ennen lähtöä mietiskelin, että paistutaanko metsään, mutta riittävällä nesteytyksellä (yhteensä 5 l vettä ja kivennäisvettä) pärjäsi hyvin. Ei muuten kauheasti ylimääräistä vettä jäänyt. Oli aivan ihanaa kulkea pitkin metsiä, mitä nyt ympärillä pörräävät ötökät välillä ärsytti, mutta Lapissa kasvaneena noihin on tainnut jokseenkin tottua. Evo on retkeilyalueena mukava, vähän tosin reittien huono merkintä harmitti. Tai siis itse reitti oli riittävän hyvin merkitty, mutta sille merkitylle reitille löytäminen ei ollutkaan niin simppeliä mitä nettisivuilla annettiin ymmärtää. Plussaa alueelle siitä, että koirat ovat alueelle tervetulleita, kunhan ne pitää kytkettynä. Tuo meidän karvakorva nauttikin suunnattomasti metsässä pomppimisesta ja järvessä itsensä viilentelystä.



Makkara olisi maistunut tällekin retkeilijälle.
Retkellehän ei voi luonnollisestikaan lähteä ilman retkisämpylöitä, makkaraa ja rusinoita. Tein meille gluteenittomia sämpylöitä jotka oli niin herkullisia, että niitä täytyi tehdä viime viikolla jo uusi satsi. Miehenikin tuumasi niiden olevan parhaita gluteenittomia leipiä mitä hän on koskaan syönyt. Kiitos kuuluu hyvälle reseptille jonka löysin Puolitiessä blogista. Kuten olen joskus tainnut mainita olen sen verran huono ja kokematon leivän tekijä, että vielä en uskaltanut reseptiä lähteä soveltamaan vaan noudatin sitä suorastaan orjallisesti. Sämpylöitä en tosin pyöritellyt vaan annostelin ne suoraan lusikalla pellille. Helppoa!
Retkisämpylät
vähän reilu 1/3 pkt hiivaa
4 dl vettä
reilu ruokalusikallinen psylliumia
1 rkl pellavansiemeniä
3 dl gluteenittomiakaurahiutaleita
3 dl tattarijauhoa
½ dl öljyä (maun mukaan rypsi-, oliivi- tai kookosöljyä)
1 tl suolaa
ripaus sokeria tai pieni loraus hunajaa
Liuota hiiva
kädenlämpöiseen veteen ja lisää psyllium, pellavansiemenet
sekä kaurahiutaleet.
Anna turvota kymmenen minuuttia liinan alla. Sekoita joukkoon muut
ainekset
sähkövatkaimen avulla. Nostele taikinaa samankokoisiksi kasoiksi
pellille, jos haluat tasaisen muotoisia sämpylöitä voit taputella
sämpylät öljytyin käsin tasaisiksi. Kohota
pellillä liinan alla 20-30 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 10-13
minuuttia, sämpylöiden koosta riippuen. Varo paistamasta liian pitkään,
ettei sämpylöistä tule
kovia.

Sämpylät kulkevat kätevästi suodatinpussissa ja niistä ne on helppo syödäkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti