torstai 1. toukokuuta 2014

Erilainen tuorepuuro

Vaihtelun saaminenen aamiaisiin siten, että ne pysyisivät kuitenkin terveellisinä ja monipuolisina on välillä tällä ruokavaliolla haastavaa. Smoothieiden joukkoon on helppo ympätä kaikki mitä haluaa ja niissä on helppo saada makukin silti kohdalleen, mutta pakko kyllä myöntää, että välillä nuo smoothiet tulee suorastaan ulos korvista. Olen muuten tehnyt sellaisen yllättävän huomion, että kaikista suurin ikävä nyt, kun olen ollut reilun vuoden maidottomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla on minulla kaikista suurin ikävä aamupuuroa. No joo, voinhan edelleenkin tehdä kaurapuuron gluteenittomista kaurahiutaleista vaikka mantelimaitoon, mutta jotain siitä silti puuttuu nimittäin iso keko raejuustoa! Ja eihän se mantelimaitoon tehty puuro maistu samalle kuin rasvatoomaan maitojuomaan tehty. Oi oi! Vesi herahti kielelle tuota puuroa miettiessä....

Pähkäilin aamulla tyhjän jääkapin edessä ja ihmettelin, että mitäs täältä saisi aikaiseksi. Jääkapista ei mitään löytynytkään, mutta pakastimesta marjoja ja hedelmäkulhosta sopivasti yksi tummunut banaani. Marjoista ja banaanistahan saa jo itsessään hyvän makuisen mössön, kun näyttää niille vähän sauvasekoitinta, mutta eihän sellaisella aamupalalla pitkälle pötkitä. Päätinkin kokeilla miten uusi ystäväni Cocovin herneproteiini sopisi tähän ja eipä tuo jauhe tuottanut pettymystä taaskaan! Kaurahiutaleita vielä joukkoon ja ihana, täyteläisen makuinen, hyviä hiilareita ja protskua sisältävä puuro on valmis. Suosittelen! :)

Puolukka-mustaherukkatuorepuuro (tai mössö)

1 dl pakastemustaherukoita
1 dl pakastepuolukoita
1 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
2-3 rkl herneproteiinia

Laita kaikki ainekset kapeahkoon kulhoon ja pistä sauvasekoittimella tasaiseksi. Koristele puolukoilla.



tiistai 29. huhtikuuta 2014

Puolukkaraakakakku

Mitä menitkään tekemään Karita Tykkä! No ainakin ihan mielettömän herkullisia raakaherkkuohjeita! Pääsiäisenä sain viettää harvinaista laatuaikaa koko perheeni kanssa. Matkalla olevaa miestäni lukuun ottamatta, kaikki olivat pitkästä aikaa koolla. Sain nauttia toisen veljeni ja hänen tyttöystävänsä loihtimasta pitkänperjantain ateriasta, jonka pääruokana oli todella herkullista karitsaa. Lauantaina puolestaan kokkasimme toisen veljeni kanssa lohta uunivihanneksilla. Herkkua sekin. Sunnuntaina kävimme anoppilassa ja tein viemisiksi puolukkaraakakakun.

Olin jo päättänyt olla kirjoittamatta tuota ohjetta tänne, koska se on taas yksi lainaus pienin muokkauksin Karitan kirjasta, mutta kakun maku jäi niin ihanasti kutkuttelemaan kielelle, että en malta olla jakamatta sitä. Tämä oli suoraan sanottuna parasta raakakakkua mitä olen tehnyt tai yli päätään koskaan maistanutkaan. Nyt omakehu oikein löyhkää, mutta antaa löyhkätä! Täyte on siis lähes suoraan kirjan ohjeen mukainen, mutta pohjaa olen aineksia olen muokannut. Jos et ole vielä raakakakkuja maistanut niin tässä on hyvä kakku aloittaa kokeilu, mikäli vain tuollainen ihanan kirpsakka kakku vaikuttaa omaan suuhusi sopivalta. Raakakakuissa on se poikkeuksellinen puoli tavallisiin kakkuihin verrattuna, että niillä herkuttelusta tulee hyvä olo. Eipä tällaisista aineksista kai muuta voi tullakaan. :) Tällä ohjeella tulee kakkua 24 cm irtopohjavuokaan sopiva kakku.

Ai niin! Melkein oli ihan unohtua! Hauskaa vappua!

Puolukkaraakakakku

Pohja:
noin 20 kuivattua taatelia
2.5 dl kookoshiutaleita
3,5 dl manteleita
1 tl vanilijajauhetta
1 tl kanelia (ceylon kanelia)
ripaus suolaa

Täyte:
3 isoa avokadoa
400 g sulatettuja tai tuoreita puolukoita
1.5 dl riisinlesejauhetta (esim Tocotrionels)
1 dl mantelijauhoja
ripaus suolaa
1 dl sitruunamehua
0.5 dl raastettua sitruunankuorta
1 dl hunajaa
2 tl vanilijajauhetta
2.5 dl sulatettua kookosöljyä

Laita taatelit likoamaan veteen siten, että taatelit juuri ja juuri peittyvät. Liota 30 min-2h. Liotuksen jälkeen valuta taatelit hyvin ja laita muiden pohjan raaka-aineiden kanssa monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele taikina vuokaan.
Laita täytteen raaka-aineet kookosöljyä lukuun ottamatta monitoimikoneeseen ja sekoita hyvin. Avokado on hyvä laittaa vasta silloin, kun olet sekoittanut muita täytteen ainesosia hetken, jotta se ei tummuisi mahdollisimman vähän. Tarkista makeus ja muokkaa tarvittaessa.
Kaada sulatettu kookosöljy joukkoon. Anna massan sekoittua noin minuutin ajan.
Kaada täyte pohjan päälle vuokaan.
Anna kakun vetäytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Itse tein kakun tarjoilua edeltävänä päivänä.



sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Paahdettu mysli

Voih, miten ihanaa viikonloppua olen saanut viettää! Ihana, rakas ystäväni tuli viikonlopuksi kyläilemään luokseni ja tässä parin päivän aikana on tullut ryystettyä kuppi jos toinenkin teetä, syötyä hyvin, lenkkeiltyä, saunottua kerrankin ihan oikeasti pitkällä kaavalla ja tehty siinä sivussa maailmastakin melkoisen hyvä paikka elää.

Lauantainaamuna halusin vähän hemmotella tuota ihanaista ja tehdä jugurtin seuraksi paahdettua mysliä ja avokadoleipiä Coco Sweet dreams -blogin ohjeen mukaan. Myslistä tuli kyllä melkoista herkkua. Juuri sellaista täydellistä, vähän parempaa viikonlopun aamiaisille sopivaa syötävää. Ei varmastikaan yllätä, että tässä aamupalapöydässä vierähti tovi, jos toinenkin. Yritin opettaa itseäni jälleen kerran syömään maustamatonta soijajugurttia tai siis soijavalmistetta, mutta ei. Ei se vain maistu hyvälle. Vihaan muuten tuota soijavalmiste-sanaa, se on jugurttia ja sillä selvä. Munhan oli tarkoitus tehdä cashewpähkinäjugurttia, mutta unohdin tehdä sen tekeytymään ajoissa. Hups! :D
Toivottavasti teilläkin on viikonloppu alkanut yhtä ihanin aamiaisin.

Paahdettu mysli (noin 1l)

200 g manteleita ja pähkinöitä maun mukaan
0.5 dl auringonkukansiemeniä
0.5 dl pellavansiemeniä
0.5 dl seesaminsiemeniä
3 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia
0.5 dl öljyä (miedon makuinen rypsiöljy toimii parhaiten)
2 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus ruususuolaa tai muuta laadukasta suolaa

kuivattuja aprikooseja
rusinoita
kuivattuja karpaloita

Rouhi pähkinät ja mantelit ronskin kokoiseksi rouheeksi. Sekoita kulhossa pähkinät, kaurahiutaleet, siemenet sekä kaneli. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle. Kaada päälle öljy ja hunaja, sekoittele ainekset pellillä niin, että öljy ja hunaja sekoittuu kaikkialle. Ripoittele päälle hieman suolaa. Paista 150 asteessa 20-30 minuuttia välillä sekoitellen. Mysli on valmista, kun hiutaleet ja pähkinät ovat ruskistuneet hieman, vahdi paiston loppuaikana mysliä, jotta se ei pala. Anna myslin jäähtyä hetki ja sekoita joukkoon rusinat, karpalot ja silputut aprikoosit. Voit toki käyttää juuri niitä kuivattuja hedelmiä tai marjoja jotka maistuvat parhaalta omaan suuhusi.





keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Bataattimuffinit

Bataatti kuuluu kookoksen kanssa niiden raaka-aineiden joukkoon joita en vielä pari vuotta sitten voinut sietää. Ajatuskin bataattiruuista yökötti, saati sitten ajatus noita molempia sisältävistä sapuskoista. No mutta niin vain on tultu aikuiseksi tämänkin asian suhteen, kun molemmista on tullut suorastaan herkkua. Tai no, ehkä tähän asiaan ei kuitenkaan voi sotkea tuota aikuistumista vaan makuaisti on tainnut vain kehittyä. Hyvä niin!

Maistoin näitä muffineita ensimmäistä kertaa viime vuoden puolella vanhempieni luona. Ne veivät kielen mennessään heti ensipuraisulla! Muffinit ovat mukavan mausteisia ja meheviä ja ihan äärettömän helppoja valmistaa. Luulisin, että alkuperäinen resepti on jokin Pirkan resepti (koska sisältää tuota bataattisosetta) josta äitini sitten muokkasi gluteenittoman ja olen omat muffinini tehnyt aina täysin tuon reseptin mukaisesti. Mikäli tuo bataattisose on uusi tuttavuus, niin löydät sen K-kaupoista vihanneshyllystä. Kuorrutteena olen käyttänyt Tofuttin creamy smooth soijalevitettä joka on tuorejuustonkaltaista, vähän paksumpaa tosin, mutta maultaan hyvin tuorejuustomainen eikä soijan maku puske läpi kuten esimerkiksi soijajugurteissa.

Bataattimuffinit (12 kpl)

1 pkt (400 g) bataattisosetta, Pirkka
3 kananmunaa
2 dl fariinisokeria tai muscovadosokeria
1/2 dl sokeria
3 dl tattarijauhoja
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kaardemummaa

KUORRUTUS

noin 150 g maustamatonta soijalevitettä
1 dl tomusokeria
1 tl vanilijasokeria
noin 1 rkl sitruunamehua

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sitten muna-sokerivaahtoon vähän kerrallaan, vuorotellen bataattisoseen kanssa. Jaa taikina amerikan muffinivuokiin ja paista 200 asteisessa uunissa, keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarkista kypysyys tikulla.
Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään, jos kuorrutus jää liian paksuksi, lisää sitruunamehua. Pursota kuorrutus jäähtyneiden muffineiden päälle.



sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Sitrusmousse

Karita Tykän Raakaa ja makeaa kirjasta löytyvien herkkujen innoittamana päädyin kokeilemaan sitrusmoussea. Alkuperäinen sitruunamoussen ohje sisältää limen ja sitruunan sijaan pelkkää sitruunaa, mutta koska pidän kovasti limen mausta päätin muokata hieman reseptiä lisäämällä siihen sitruunan lisäksi limeä ja muuttamalla hieman muiden ainesosien suhteita.

Tein moussen kaverin vierailua varten edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin. Mousse maistuu aivan ihanan kirpsakalta, mutta on kuitenkin koostumukseltaan samettista. Heti valmistuksen jälkeen mousse oli vaaleampaa, mutta tummui banaanin vuoksi yön aikana. Makuun tuo odottelu ei kuitenkaan vaikuttanut lainkaan.

Sitrusmousse

2 pientä jäistä banaania
1 kypsä avokado
1 dl sitruuna/limemehua
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl raastettua limen kuorta
2 rkl hunajaa

Laita paloiteltu banaani ja avokadao sekä muut moussen ainekset blenderiin. Sekoita niin kauan, että saat aikaan paksun, kuohkean moussen. Herkuttele heti tai anna moussen viiletä kannellisessa astiassa jääkaapissa.




perjantai 7. maaliskuuta 2014

Mangolassi ja blogipäivittelyä

Täällä taas! Todella pitkän tauon jälkeen. Voisin varmaankin pyytää anteeksi hiljaisuutta, mutta enpäs pyydäkään. Blogiin kirjoittelun, kun täytyy tuntua mukavalta. Syksyllä kuitenkin tuntui siltä, että ideoita uusiin resepteihin ei ole ja tänne kirjoittaminen tuntui välillä melkeinpä pakkopullalta. Viime aikoina olen kuitenkin keittiössä puuhastellessani löytänyt itseni aina vain useammin miettimästä sitä kuinka mukavaa sillä hetkellä työn alla oleva ohje olisikaan jakaa kanssanne ja olenpa ilokseni saanut muutaman pyynnön siitä, että voisin tänne taas jotain päivitellä. Nuo pyynnöt ilahduttivat kyllä hirmuisesti! Jos täällä käy yksikin ihminen (äitini lisäksi ;) ) ohjeitani ja höpinöitäni lukemassa on blogi täyttänyt toiveeni.

Blogin eteen istahdettuani päätin, että tässä kohtaa myös blogin tulevaa sisältöä täytyy miettiä. Olen ollut nyt reilut 9 kuukautta maidottomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla ja sen myötä olo on ollut ihan toinen kuin aikaisemmin. Taivaallinen suorastaan, kun jatkuvat kivut ja vaivat ovat historiaa!  Tämän vuoksi blogi sisältää jatkossa ainoastaan maidottomia ja gluteenittomia reseptejä sekä vinkkejä helpottamaan arkea tällaista ruokavalioa noudattaessa. Uskoisin, että hyvinvointiin liittyvistä asioista en varmastikaan malta olla myöskään kurjoittamatta. Vaikka suurimman suosion aikaisemmissa postauksissa ovat saaneet perinteiset juustokakut ja jokaiseen ruokavalioon sopivat herkut, koen kuitenkin itse mieluisemmaksi pitää ruokapostauksissa nyt tällaisen linjan. Tässä kohtaa on varmasti hyvä myös mainita, että maidottomien ja gluteenittomien ja etenkin raakaruokatekeleiden suhteen olen vielä sen verran aloittelija, että osa resepteistä on joko suoria lainauksia muiden tekemistä resepteistä tai omia muokkauksia, mutta mainitsen kyllä aina reseptin alkuperän.
Oi voi,  kylläpä nyt vain tuntuukin kivalta olla takaisin tässä teille näitä höpinöitäni jakamassa! Toivottavasti saatte ideoita matkaanne.

Blogiani lukeneet tietävätkin, että aamuni alkavat lähes poikkeuksetta smoothiella. Usein heittelen smoothien joukkoon mitä ikinä kaapeista ja pakastimesta sattuu löytymään ja höystän lopputuloksen vaikkapa spiruliinalla, kaakaonibseillä tai acai-jauheella. Välillä täytyy kuitenkin saada jotain aivan muuta. Hankin Karita Tykän Raakaa ja makeaa kirjan josta on löytynyt monia suorastaan loistavia ohjeita (tulette näistä varmasti täälläkin jatkossa kuulemaan). Kyseisestä kirjasta löytyi myös mangolassin alkuperäinen ohje jota sitten muuttelin paremmin omaan suuhuni sopivaksi. Tässä on todellinen täydellisen aamun aloittaja! Käytin tässä lassissa itse tekemääni cashew-pähkinäjugurttia ja jaan itse tehdyn jugurtin ohjeen teille myöhemmin, mutta siihen asti voit käyttää vaikkapa soijajugurttia. Mikäli haluat tästä lassista proteiinipitoisemman voit lisätä siihen riisiproteiinijauhetta ja jos kuituja kaipailet, heitä joukkoon pari lusikallista psylliumkuitujauhetta.

Mangolassi

1 banaani
2.5 dl mangokuutioita joko pakasteina tai tuoreena
2 dl jugurttia
2 dl mantelimaitoa
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
(½ dl riisiproteiinijauhetta)
(2 rkl psylliumkuitujauhetta)

Pistä kaikki ainekset tehosekottimeen ja surauta tasaiseksi. Istu alas ja nauti!!






sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Todistetusti maailman paras bataattikeitto

Voi voi kuinka hiljaista täällä blogissa on viime aikoina ollut. Pahoitteluni siitä. Leipomisten osalta on tehnyt mieli jälleen kerran melkeinpä heittää hanskat tiskiin, koska mielikuvitus alkaa loppua kesken tämän maidottomuuden ja gluteenittomuuden tuomien rajoitusten myötä ja niin...tällä itsehillinnällä leipomiset alkavat myös kertyä, minneppä muualle kuin vyötärölle. Arkiset kokkailutkin ovat olleet mitä milloinkin joten eipä niistä ole paljon blogiin viittinyt näpytellä. Eilen tein kuitenkin niin herkullista bataattikeittoa, että sitä oli pakko tulla tänne hehkuttamaan ja jakamaan reseptiä. Tein eilen myös paljon puhuttua paleo-leipää josta postausta myöhemmin.

Sosekeitot kaipaavat mielestäni tuorejuustoa tai vähintäänkin kunnon lorauksen kermaa, jotta niistä saa maistuvia. Tämänpä vuoksi viime aikaiset keitot ovatkin olleet enemmänkin kirkasliemisiä tai tomaattipohjaisia. Jonkin verran olen käyttänyt soijakermaa ruuanlaitossa, mutta yritän soijan käyttöäkin pitää kohtuudessa, koska yllätys, yllätys sekin on vatsaa herkistävä (ainakin omaa vatsaani) isommissa määrissä käytettynä. Onko teillä muuten jotain hyvää vinkkiä millä korvata tuorejuustoja maidottomassa ruokavaliossa? Tämän reseptin bongattuani pääsin kuitenkin taas ihanien, samettisten sosekeittojen maailman. Alkuperäisen reseptin löysin täältä ja kyseinen resepti oli niin herkullisen kuuloinen, että tein sen täysin alkuperäisen reseptin mukaan mitään siihen lisäämättä, tai mitään pois jättämättä. Tämä keitto on todellakin nimensä vetoisesti maailman paras. Olkaapas hyvät!

Maailman paras bataattikeitto

1 iso bataatti
1 sipuli
2-3  porkkanaa
2-3 perunaa
öljyä
pätkä inkivääriä
puolikas chili
kasvisfondia
vettä
pippuria
suolaa
1 prk kookoskermaa

Kuori ja paloittele bataatti, prokkanat, perunat ja sipuli. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa pieni tovi. Lisää kuullotettujen kasvisten joukkoon chilin puolikas josta olet poistanut siemenet sekä paloiteltu tai raastettu inkivääri. Lisää vettä niin että kasvikset peittyvät. Lorauta mukaan noin ruokalusikallinen kasvisfondia. Kiehauta ja keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää tämän jälkeen kookoskerma, suolaa ja pippuria ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.